22 kwietnia 2009

Chleb z ziarnami

Przepis na ten chleb pochodzi od osoby o wielkim sercu, i może dlatego zawsze się udaje :) Jego wykonanie jest bardzo proste, a efekt jest odwrotnie proporcjonalny do wysiłku, jaki trzeba włożyć w przygotowanie chleba. Najlepszy jest świeżutki, z chrupiącą skórką, ale pozostaje smaczny jeszcze przez kilka kolejnych dni, jeśli jest odpowiednio przechowywany (zawinięty w lnianą ściereczkę, później można go przełożyć do cienkiej foliówki).
Podaję przepis w oryginalnej postaci, tzn z ziarnami, ale próbowałam już różnych wariacji bez ziaren na jego temat; bardzo smakował mi z dodatkiem granulowanej cebulki, a także z suszonymi pomidorami i bazylią (ten z kolei nie wzbudził entuzjazmu u meża, ale to generalnie nie jego smaki :)). Zapraszam do eksperymentowania, wyniki chętnie poznam :)

CHLEB JOLI Z ZIARNAMI

  • 1l ciepłej wody
  • 10 dkg drożdży piekarskich
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 kg mąki pszennej (lubię używać pszennej razowej, ale może być też zwykła)
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki ziaren słonecznika
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki kaszy manny (dzięki niej chleb sie nie kruszy)
  • 1,5 łyzki soli


Wodę, drożdze i cukier wymieszac, odstawic na 15 minut w ciepłe miejsce. Wsypac mąkę, kaszę, płatki i ziarna, dodac sól, wymieszac. Odstawic w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż wyrośnie 2-3 krotnie. Dwie keksówki (25 cm) natłuścic i obsypac bułką tartą. Ciasto przełożyc do foremek, odstawic na ok. 15 minut żeby jeszcze podrosło, po czym wstawic do gorącego piekarnika (200-210*C) i piec ok. godziny (po ok. 40 minutach można już sprawdzic patyczkiem, czy jest dobry w środku). Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek; popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce, tak żeby spód miał przewiew.
Na zdjęciu propozycja podania: przełożony pastrami i sałatą lodową oraz, czego nie widać, posmarowany masełkiem o smaku smażonej cebulki :) Pycha!

4 komentarze:

  1. Zmiany, zmiany, zmiany... :) Bardzo ładnie, wiosennie. :)
    A chlebek na pewno smaczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki dzięki :0 Mnie tez się podoba ;) A chlebek polecam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  3. ta kasza manna mnie zaciekawiła w tym chlebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w smaku jej nie czuć, nadaje tylko odpowiednią konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...