30 marca 2009

Sałatka z mozzarellą i świeżym pieprzem

Uwielbiam sałatki za ich prostotę. Im mniej składników, a więcej wyczucia w ich dobieraniu, tym efekt bardziej spektakularny. Pierwsza z sałatek, jaką zaprezentuję, to absolutna improwizacja- ale zebrała w rodzinie sporo pochwał, więc może warto spróbować :) Ma orzeźwiajacy, wyrazisty smak i jest idealna na lekką kolację. Resztę zabrałam do pracy zamiast kanapki :)





  • mieszanka sałat (karbowana, roszponka, rukola, lodowa- co kto lubi i ma w lodówce)
  • ogórek kiszony
  • mozzarella mini
  • kiełki rzodkiewki
  • pomidor lub garść pomidorków cherry
  • mała cebula
  • oliwa
  • sok z połowy cytryny
  • koniecznie świeżo mielony pieprz (ja użyłam kolorowego)

Sałatę i kiełki opłukać, zostawić na sitku żeby obciekły. Cebulę posiekać drobno, pomidora pokroić w ćwiartki, ogórka w cienkie plasterki. Wymieszać warzywa, Dodać kulki mozzarelli pokrojone w połówki. Dwie łyżki oliwy zmiksować z sokiem cytrynowym, sałatę polać sosem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...