15 kwietnia 2009

Śledź piernikowy

Przepis na tego śledzika usłyszałam od koleżanki w pracy. Nie licząc czasu oczekiwania, robi się go ekstra szybko i spokojnie można zaliczyć go do dań awaryjnych, gdy brak czasu lub energii na coś bardziej finezyjnego, a goście tuż tuż :) Jednak zdecydowanie jest to propozycja dla amatorów ciekawych połączeń, nie stroniących od śledzia na słodko- chociaż efekt jest i tak mniej szokujący niż mogłoby się wydawać.
W charakterze piernika wystąpi gotowa mieszanka przypraw :)




  • opakowanie matiasów w oleju
  • mleko(do namoczenia filetów)
  • sok z cytryny
  • olej (0,5 szklanki)
  • cebula
  • gotowa przyprawa do piernika (2-3 łyżki)
Śledziki płuczemy i na ok. 2 godziny wkładamy do miseczki z mlekiem, żeby się wymoczyły. Po tym czasie ponownie płuczemy i skrapiamy sokiem cytrynowym. Cebulę drobno siekamy. Śledzie kroimy na małe kawałki, kładziemy do słoika. Na wierzch kładziemy cebulę (można ją wcześniej lekko zeszklić, ale nie jest to konieczne). Olej mieszamy dokładnie z przyprawą, zalewę wlewamy do słoika, całość zakręcamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną dobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...