9 kwietnia 2009

Tosty na Wasie z szynką suszoną i serem blue

Ten przepis powstał z potrzeby chwili. Po prostu którejś niedzieli po wstaniu z łóżka okazało się, że w domu mamy tylko ser, wędlinę i chleb żytni Wasa. Zamiast spożyć to w postaci tradycyjnych kanapek, postanowiliśmy użyć piekarnika. Zaskoczenie było mega pozytywne; chlebek Wasy po opieczeniu wcale nie wysycha na wiór (wbrew moim skrytym obawom :)), lecz pod obłożeniem z wędliny i sera staje się mięciutki, ale wciaż jest zwięzły i chrupiący. Jak to jest możliwe- najlepiej sami spróbujcie :)
Uwaga- z moich doświadczeń wynika, że inne pieczywa chrupkie mogą się nie nadawać do przyrządzenia tostów.
Pierwotny pomysł uległ z czasem licznym modyfikacjom, dzisiaj jedna z moich ulubionych kombinacji- z szynką suszoną i serem pleśniowym :)

  • pieczywo żytnie lekkie Wasa
  • szynka suszona (ilość plasterków=liczba kromek)
  • ser żółty
  • ser pleśniowy (u mnie Castello- bardzo polecam)
  • pomidor (najlepiej małe pomidorki typu cherry)
  • listki rukoli
Na chleb kładziemy kolejno: plasterek szynki, plasterek sera żótego i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego. W czasie, kiedy przygotowujemy tosty, nasz piekarnik akurat ma czas się rozgrzać do 180 stopni. Tosty układamy na kratce i opiekamy przez ok. 7 minut (czas zależy głównie od topliwości sera żóltego, trzeba zaglądać i pilnować, dopóki nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji). Po wyjęciu z piekarnika, na gorący ser kładziemy opłukane listki rukoli i plasterki pomidora.

2 komentarze:

  1. Gratuluje pomysłu,
    Lękałem się, ale naprawdę smaczna przekąska :)
    Polecam, głównie jako dodatek do sałatki greckiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi, że smakowało :) A z sałatką to ciekawy pomysł, muszę spróbować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...