17 kwietnia 2009

Zapiekanka Pora Amora

Założenie na dzisiejszy obiad było bardzo konkretne: wykorzystać resztki świątecznej szynki. Najprościej zrobić to w zapiekance, więc przejrzałam swoje zbiory i znalazłam przepis, wymyślony przez Knorra na potrzeby promocji jednego z sosów w słoikach. Nie jestem przeciwniczką gotowych sosów, chociaż nie ma to jak domowy, własnoręcznie przyrządzony sosik, ale z pomysłu skorzystałam.
Zapiekanka była dosyć smaczna, dodałam do niej makaron żeby była bardziej pożywna- ale przepis raczej nie będzie do powtórki, chyba że z liczniejszymi modyfikacjami- przede wszystkim przydałoby się tutaj więcej aromatycznych przypraw, bo sam sos nie tworzy tej potrawy, niestety.
Przepis zamieszczony był na stronie promocyjnej Knorra w Kulinarnym Atlasie Świata Gazety Wyborczej, w zeszycie Francja południowa.




  • 6 małych lub 4 duże pory
  • sos śmietanowo-grzybowy Knorr
  • 2 łyżki margaryny
  • 6 plastrów szynki
  • 2 pomidory
  • 6 plastrów żółtego sera (ja miałam ser tarty)
  • 2 łyżki siekanej pietruszki lub/i szczypiorku
  • czarny pieprz z młynka
  • dwie szklanki ugotowanego makaronu świderki


Przekrój wzdłuż białą część pora, dokładnie umyj i pokrój na 2-3 cm kawałki. Rozgrzej na patelni margarynę, dodaj pory i duś do miękkości na małym ogniu 10-20 min. mieszając delikatnie, żeby pory się nie zrumieniły. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Połowę porów ułóż w naczyniu żaroodpornym (na porach ułożyłam połowę makaronu) i przykryj plastrami szynki (lepiej pokroić szynkę w cienkie paski lub zetrzeć na tarce). Na szynkę ułóż kolejno pomidory (tu poszła reszta makaronu), żółty ser (ser dałam też na sam wierzch), i resztę porów. Sos wymieszaj z zieleniną i wlewając otul nim wszystkie elementy zapiekanki. Naczynie wstaw do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu potrawy posyp ją delikatnie pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...