26 maja 2009

Crepes z wiśniami

Owocny miałam dzisiaj dzień w kuchni :) Z okazji święta postanowiłam przygotować dla Mamy coś dobrego, a z cosia wyszły crepes z wiśniami. Delikatne, nie za słodkie, rozpływały się w ustach. Żeby były jak najzdrowsze, użyłam mąki orkiszowej, ale z powodzeniem można zastąpić ją pszenną. Wiśnie- no cóż, na razie tylko mrożone, ale wybór owoców mamy coraz większy i na pewno nie znajdzie się wśród nich taki, który by się nie nadał :)
Pierwotną inspiracją ponownie była strona o diecie Soutch Beach :) ale moje modyfikacje jak zwykle były liczne.


  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki świeżego soku jabłkowego
  • 3/4 szklanki wody lekko gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • jogurt grecki
  • wiśnie mrożone lub świeże lub inne owoce sezonowe
  • łyżeczka cukru brązowego
Wiśnie rozmrażamy i zasypujemy łyżeczką brązowego cukru.
Mąkę mieszamy w misce z solą. Sok i wodę wlewamy do blendera, wbijamy jajka i dodajemy masło, miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy partiami mąkę i nadal miksujemy na gładkie, puszyste ciasto.
Na patelnię do naleśników wlewamy tyle ciasta, żeby przykryło dno równomierną i cieniutką warstwą. Smażymy, dopóki brzegi nie zaczną lekko brązowieć, wtedy przerzucamy na drugą stronę i dosmażamy jeszcze przez moment. Przekładamy na talerz. Smarujemy naleśnik jogurtem, nakładamy wiśnie razem z sokiem, który puściły i składamy dwukrotnie na pół. Wierzch dekorujemy kleksem z jogurtu i wisienką.

Crepes są moją propozycją na akcję Fabryki Smaku Naleśnikowy Tydzień .


4 komentarze:

  1. To fajny obiadek dzisiaj mieliście;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda to danie :) Mogłabym jeść takie naleśniki codziennie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jestem wielką fanką naleśników :) Ograniczam je tylko z rozsądku :)Oj fajny obiadek, fajny...

    OdpowiedzUsuń
  4. nalesniki z owocami są moimi ulubionymi
    zjadłabym takie crepes..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...