13 maja 2009

Lekka zapiekanka ze szparagami


Długo zastanawiałam się, co zrobić z resztą szparagów, aż w końcu trafiłam na ten przepis.
Moja zapiekanka jest (jak zwykle) swobodną interpretacją, bo po pierwsze nie miałam w domu cukinii, ale miałam bakłażana; po drugie wino jakoś mi tutaj nie pasowało; po trzecie lubię zapiekanki warstwowe itd. Ostatecznie powstała smaczna kombinacja, w której wszystkie składniki równoważą się smakiem i żaden nie jest zbędny; po prostu lekka, ale pożywna kolacja. Jest ona moją drugą propozycją na Szparagi w kuchni.
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 2 pomidory
  • cebula
  • bakłażan
  • pół opakowania jogurtu greckiego
  • kilka plastrów żółtego sera (u mnie gouda), lub mozzarelli z zalewy, jeśli ma być dietowo
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • oregano

Szparagi pozbawiłam stwardniałych końców i ugotowałam na parze. Bakłażan pokroiłam w plastry, posypałam solą i zostawiłam na sicie, aż puścił sok. Następnie opłukałam go z soli i osuszyłam na papierowym ręczniku. Pomidory i cebulę pokroiłam w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwami: bakłażan, pomidory, cebulę i szparagi, wierzch pokryłam jogurtem, posypałam pieprzem, czosnkiem i oregano. Całość przykryłam plastrami żółtego sera i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut bez przykrycia.

2 komentarze:

  1. aż się zaczęłam zastanawiać, czy nie zmienić menu na jutro:) bo wszystko z Twojej propozycji mamy w lodówce. nic tylko zrobić i spałaszować :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Mimo że uwielbiam warzywa w każdej postaci, zapiekanka zaskoczyła mnie na duży plus!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...