28 maja 2009

Muffinki hawajskie

No i stało się nieuniknione... Kolejne muffinki. Ponownie wytrawne. O w pełni zasłużonej sławie- puszyste, wilgotne, intrygujące w smaku. Przepis wypatrzyłam u Vanilli na Historiach kuchennych i od razu widziałam, że kiedyś go wypróbuję. I Was też stanowczo namawiam :)




Przepis cytuję za Vanillą z malusieńkimi modyfikacjami :)
  • 125g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • sól
  • 150ml mleka
  • 50g sera żółtego
  • szynka (6 plastrów) -zamiast szynki wkroiłam 4 kabanosy
  • 4 krążki ananasa -lub pół świeżego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sól; dodać pokrojone w kostkę szynkę (lub kabanosy), ananas i ser żółty.
W rondelku rozpuscić masło i odstawić. W drugiej misce wymieszać jajka i mleko, dodac roztopione masło. Wymieszać. Połączyć składniki z obu misek i rozmieszać do połączenia składnikow.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 st, około 20-30 min.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...