4 maja 2009

Leczo paprykowe z kiełbasą z grilla

Obficie było na grillu, do tego stopnia, że zostało mi kilka upieczonych, ale nie skonsumowanych kiełbasek. Co tu z nimi zrobić? Na zimno jakoś tak średnio. Skorzystałam więc z przepisu, do którego zawsze wcześniej dodawałam kiełbasę podsmażoną na brązowo na patelni- jak można było się spodziewać, ta z grilla też tu pasuje :) Jedno z dań, które każdy robi po swojemu- paprykowe leczo.



  • 3 kiełbaski (np. polskie) upieczone wcześniej na grillu
  • 3 papryki, najlepiej różnokolorowe
  • 1 papryczka pepperoni
  • 3 cebule
  • 3 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz cayenne (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Potrzebna nam będzie duża patelnia z pokrywką albo wok. Jeśli nie mamy kiełbasy z grilla, można użyć surowej kiełbasy, którą kroimy w plasterki i podsmażamy porządnie na patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę (kiełbasę na razie zdejmujemy z patelni i odkładamy). Jeśli mamy kiełbasę z grilla, najpierw szklimy cebulę na maśle, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. I dalej już w obu wersjach tak samo:
Paprykę kroimy w cienkie paski. Pepperoni w drobną kosteczkę. Papryki wrzucamy na patelnię i dusimy razem z cebulą i kiełbasą (z grilla), aż staną się miękkie (ok. 20 minut). Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaczku (pieprzu nie żałować; jeśli mamy ochotę na wersję pikantną to dajemy szczyptę cayenne). Jeśli kiełbasa była smażona na patelni, to dodajmy ją teraz. Całość trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, żeby wszystko ładnie się podgrzało.
Ważne jest, żeby dobrze udusić paprykę, wtedy staje się mięciutka, aksamitna, rozpływa się w ustach i ma cudownie słodki smak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...