18 czerwca 2009

Cynamonowe jabłka pieczone

Uwielbiam smak jabłek z cynamonem. Dlatego też jednym z nielicznych ciast, za jakimi wprost przepadam, jest szarlotka. Nie da się jednak ukryć że zdrowsze i mniej pracochłonne są jabłka pieczone.
Nie miałam przepisu na takie jabłuszka, jakie mi się wymarzyły, zakombinowałam więc sama i efekt zadowolił mnie w pełni. Pachnące, zdecydowanie cynamonowe, rozpływające się w ustach ale nie ciapkowate- takie były dzisiaj moje jabłuszka :)
Moje dzisiejsze dziełko zgłaszam do akcji Zdrowie na talerzu Parmelii. Bo przecież jabłka to samo zdrowie oraz trochę węglowodanów :)


  • 2 duże jabłka + jedno małe
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cukru brązowego
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • jogurt naturalny
Małe jabłko obrałam i starłam na tarce. Wymieszałam z sokiem z cyrtyny i miodem, doprawiłam cukrem, cynamonem i kardamonem. Duży jabłkom odkroiłam "kapelusze", czyli górne częsci z ogonkami, wykroiłam gniazda nasienne, miąższ który dał się jeszcze wykorzystać dodałam do masy jabłkowej. Powstałe otwory napełniłam farszem, przykryłam kapeluszami i ułożyłam na półmisku żaroodpornym. Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 30 minut, ale czas pieczenia zależy od tego, czy lubimy jabłka jeszcze lekko chrupiące, czy też całkiem miękkie, trzeba ich po prostu doglądać :) Podałam polane dużą ilością jogurtu naturalnego, który postawił kropkę nad i, oraz oprószone przyprawą do kawy i deserów Kamisa (cynamon, kardamon, goździki, cukier kandyzowany i wanilia w młynku).


1 komentarz:

  1. Świetny pomysł! Nie jadłam jeszcze pieczonych jabłek nadziewanych jabłkami!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...