9 czerwca 2009

Makaron zapiekany z kurczakiem i warzywami


Kiedy zobaczyłam ten przepis, pomyślałam sobie ze to po prostu nie może być niedobre. Do ksiązki od razu powędrował pomarańczowy post-it, czyli innymi słowy przepis został oflagowany jako "zrób mnie natychmiast!" Moja opinia? Danie jest smaczne, bardzo pożywne- i zdrowe. Przepis znalazłam w ksiazce Kuchnia diabetyczna wydanej u nas przez Świat Ksiązki, która jest pełna fantastycznych przepisów w ogóle nie kojarzących sie z jakąkolwiek dietą. Myślę że będzie to odpowiednia propozycja do akcji Parmelii Zdrowie na talerzu :)

Przepis podaję za ksiązką, z moimi uwagami zaznaczonymi kursywą.
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego (użyłam tyle samo oliwy z oliwek)
  • 4 piersi z kurczaka, oczyszczone i pokrojone w małą kostkę
  • 2 cukinie, drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion i łyka, pokrojona w pasemka
  • 150g świeżych grzybów, pokrojonych na plasterki (użyłam pieczarek)
  • 500g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki stołowe mieszanych siekanych świeżych ziół, jak nać pietruszki, oregano, tymianek
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 375g suchego makaronu (użyłam świderków- fusili pełnoziarnistego)
  • 125g sera mozzarella pokrojonego w cienkie plastry (u mnie Zottarella z bazylią)

Rozgrzej olej na patelni teflonowej i obsmażaj piersi kurczaka na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż zrumienia sie z obu stron. Dodaj cukinie, paprykę i grzyby i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Zamieszaj przecier pomidorowy i zioła, dodaj do kurczaka z warzywami, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i duś całosć przez 2 minuty. Na koniec dopraw sos do smaku.
Makaron wrzuc do garnka z duzą iloscią osolonej wrzącej wody z odrobiną oliwy i ugotuj al dente. Dokładnie odcedź.
Połącz makaron z sosem, po czym przełóż całośc do żaroodpornego naczynia (ja układałam warstwami: makaron-sos-makaron-sos). Poukładaj na wierzchu plastry sera. Wstaw potrawę pod wceśniej rozgrzany, gorący ruszt na 2-3 minuty, az wierzch zapiekanki zrumieni sie i pokryje pęcherzykami powietrza (ja wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania i zapiekałam w 200 stopniach przez ok. 10 minut).

W ksiażce podane proporcje są opisane jako na 4 porcje- jak dla mnie spokojnie można przygotować je dla 6 osób.
Wg książki jedna porcja dostarcza:
525 kcal
13 g białka
78g węglowodanów
5 g włókien roślinnych
9g tłuszczów, w tym 3 g nasyconych
1655 mg sodu

Smacznego i na zdrowie :)


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekanki makaronowe a t awydaje mi się bardzo smaczna! Ja dzisiaj też robiłam makaron z kurczakiem:) Pozdrawiam
    wiosenka, www.cookingroom.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na mój nowy blog, będzie mi bardzo miło Cię gościć:) http://cioccolatogatto.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosenka, polecam :) Bardzo podoba mi się Twoj blog, pewnie też skorzystam z Twoich pomysłów. Viridianka, Twój blog zapowiada się smakowicie, będę tam na pewno zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta zapiekanka jest przepyszna! Mój mąż był zachwycony! A co również ważne zdrowo nasycony ale nie ociężały! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Emi, cieszę się że smakowało- Tobie i mężowi :) My też lubimy najbardziej takie dania, które sycą, ale nie napychają. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapiekanka bardzo smaczna i bardzo zdrowa, prawdziwa przygoda kulinarna za niewielkie pieniadze. my dusilismy warzywa do miekkosci przed zapieczeniem. mozna dodac jeszcze cebulke jak ktos lubi.
    dziekuje za przepis i goraco polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię i uwagi, na pewno skorzystam z nich przygotowując tę zapiekankę po raz kolejny, zawsze warto wypróbować nową metodę :) Cebulka jak najbardziej pasuje :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Mnie również bardzo smakowała:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...