31 sierpnia 2009

Ciasteczka Caprese

Miałam dzisiaj zrobić sałatkę caprese. Ale zajrzałam do lodówki i wzrok mój padł na rulon ciasta francuskiego. Hmm. No cóż- pomyślałam. A może by tak zrobić sałatkę i upiec ją na cieście? Przypuszczam, że ktoś już przede mną na pewno wpadł na ten sam pomysł, bo jest to zbyt proste i zbyt genialne, by mogło być inaczej :)
Ciasteczka są leciutkie, delikatne, a podstawowe składniki sałatki wzbogacone o kilka szczegółów, które nadają daniu nieco pikanterii.
Już mijają ostatnie minuty, kiedy można wziąc udział w akcji Pomidorowy Sezon 2009 Olgi Smile, skorzystam więc z tej okazji i chociaż tą jedną skromną przekąską zaznaczę swój udział w zabawie :)


  • rulon ciasta francuskiego
  • 1 duży, dojrzały pomidor
  • kulka mozzarelli w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • świeże liście bazylii
  • tarty parmezan lub inny twardy ser
  • świeżo mielony pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Ciasto rozwijamy i kroimy na 8 równych prostokątów. Pomidora kroimy w plastry, mozzarellę w kostkę, liście bazylii myjemy i rwiemy na kawałki. Na każdy prostokąt ciasta wyciskamy odrobinę czosnku. Brzegi prostokątów podwijamy do środka, by utworzyć "korytka" z ciasta.
Na każdym kawałku układamy plaster pomidora i kilka kawałeczków mozzarelli. Posypujemy bazylią i tartym parmezanem oraz pieprzem. Rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Po ok. 15 minutach włączamy funkcję opiekania- wtedy ciastka ładnie wyrosną i sie przyrumienią.

Pomidorowy Sezon 2009

7 komentarzy:

  1. Bardzo oryginalny i apetycznie wyglądający pomysł! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie zjadlam na kolacje :) baaaardzo smaczne. polecam niezdecydowanym... malo pracy a efekt super. idealne na spotkania z przyjaciolmi.
    dzieki za pomysl. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwykle najlepsze są najprostsze pomysły :) Cieszę się że smakowało! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja. przygotuje dzisiaj na kolajce:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. przwpis jest rewelacyjny. genialny w swojej prostocie. w weekend wpadaja goscie, ciasteczak caprese beda idealna przystawka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja mam pytanie: jadalne jest to na zimno? bo chcialam upiec w domu i zaniesc na impreze do kolezanki i nie wiem czy to mozliwe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...