23 listopada 2009

Sałatka pieczarkowa z bobem i parmezanem

Sezon na bób mamy w pełni :) Szkoda, ze na mrożony, ale nie ma co narzekać- ugotowany na parze jest prawie idealny.
Zwykle robiłam sałatkę z pieczarek, jajek i groszku konserwowego. Tym razem z radosnej improwizacji wyszła wersja bardziej wykwintna, szlachetniejsza w smaku i ciesząca oko wiosennym zestawieniem kolorów. Jest przy niej trochę roboty, szczególnie przy obieraniu bobu- ale wysiłek włożony w przygotowanie na pewno nie wyda Wam się daremny ;) Sałatka nadaje się zarówno na imprezowe menu, jak i jako lunchbox do pracy.




Do przygotowania sałatki przydadzą się:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 450 g mrożonego bobu
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, solimy i prużymy na łyżce masła, dopóki z patelni nie odparuje cały płyn. Jajka gotujemy na twardo, zaś bób gotujemy na parze.
Wszystkie składniki studzimy przed przystąpieniem do ich łączenia. Jajka kroimy w plasterki. Bób obieramy ze skórek. Do dużej miski wrzucamy pieczarki, jajka i bób, dodajemy majonez, parmezanowe wiórki, doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, zeby sałatka się "przegryzła" - na conajmniej pół godziny.

Sałatka jest moją kolejną propozycją na akcję Bar Sałatkowy (edycja druga ) u Peli.

II Bar sałatkowy zaproszenie

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe zestawienie... trzeba bedzie sprobowac! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne :) a w dodatku bardzo syte, ciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. skorzystałam z przepisu, wyszło mniam mniam :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się że smakowało :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...