13 grudnia 2009

Ciasto z kubusiem (Shrek)

Pewnego dnia w pracy jadłam przepyszne ciasto. Chciałam zapytać o przepis, ale w pracy- jak to w pracy- inne sprawy szybko okazały się ważniejsze i o cieście zapomniałam. Aż do momentu, kiedy szukając przepisu na ciasto, które mogłabym podać gościom, weszłam na Ciasta.net i bang! znalazłam!
Nie odważyłam się upiec biszkoptu. Zamiast niego spód upiekłam wg przepisu siostry Dorotus76 na Victoria Sponge Cake, które podobno zawsze się udaje- udało się i sprawdziło w tym przepisie znakomicie :) Do tego wybrałam zielonego kubusia o smaku banana i kiwi, pomarańczowe delicje oraz cytrynową galaretkę -ale ciacho z kubusiem jest o tyle ciekawe, że może mieć prawie niezliczoną ilość wersji, ponieważ wybór soku, budyniu, ciastek i galaretki zależy naprawdę tylko od naszej fantazji :)


Przepis na Victoria Sponge Cake cytuję za Dorotus:
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
Używając miksera masło utrzeć z cukrem na biały i puchaty krem. Wmiksować jajka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja upiekłam je w dużej blasze, natłuszczonej masłem i wysypanej mąką). Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC . Wyjąć, wystudzić.

Pozostałe potrzebne składniki to:
  • 700 ml soku kubuś
  • 2 budynie waniliowe (lub o innym smaku :)
  • 200 g śmietany kremówki
  • galaretka
  • 2,5 opakowania delicji
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, tylko że mleko zastępujemy kubusiem. Wylewamy gorącą masę na ostudzony spód.
Gdy masa budyniowo-kubusiowa ostygnie, układamy na niej delicje. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną galaretkę. Wylewamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki- ciasto jest gotowe, kiedy zetnie się galaretka.

9 komentarzy:

  1. super pomysł z tym kubusiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię Kubusia, trochę inaczej ale potwierdzam że pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ciasto i wiem, że ma wielu fanów:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobne, nazywa się Shrek Jest na moim blogu Tylko nie ma w nim delicji
    Twoje wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Shrek to świetna nazwa! O wiele lepsza niż zwyczane "ciasto z kubusiem" :) Od dzisiaj będę piekła Shreka. Tym bardziej że jest naprawdę dobre i potwierdzili to moi goście ;)
    Dzięki za odwiedzinki, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy o tej masy z budyniem dodajemy cukru?

    OdpowiedzUsuń
  7. Do masy budyniowej nie trzeba dodawać cukru, kubuś jest wystarczajaco słodki. A jednocześnie w sam raz kwaskowaty, zeby to ciasto miało swój niepowtarzalny charakterek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Udanych Świąt życzy Andrzej z Ireną;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, chyba mamie zrobie na urodziny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...