31 grudnia 2009

Francuskie ślimaczki z szynką i... najlepszego!

Kochani! Wszystkim, którzy tu zaglądają, a także tym, którzy dopiero zajrzą, życzę dostatniego, szczęśliwego roku 2010. Niech będzie dla Was tak pomyślny, byście mogli kąpać się w szampanie, jeśli tylko najdzie Was taka ochota. Życzę Wam szczęścia przede wszystkim, bo każdy z Was wie najlepiej, co dla niego oznacza szczęście. A teraz szampan w górę... pomyślności!


Na imprezę sylwestrową pewnie wszystko już gotowe, ale w skromnym prezencie ode mnie super prosty, szybki i pyszny przepis na imprezową przekąskę. Potrzebne są tylko:

  • rulon ciasta francuskiego
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • kilka listków świeżego oregano i bazylii
  • sól, pieprz
  • kilka plasterków szynki konserwowej
  • kilka oliwek
  • kawałek startej mozzarelli

Przecier mieszamy z drobno posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę i oliwki kroimy dosyć drobno. Rulon ciasta francuskiego rozwijamy, smarujemy sosem pomidorowym zostawiając po obu stronach 1,5 cm margines, posypujemy równomiernie szynką i oliwkami. Zwijamy ciasto z powrotem w rulon z nadzieniem w środku, sklejając dokładnie końcówkę ;)
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Roladę kroimy w 1,5 cm plastry i układamy je na papierze, zachowując odstępy. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gdy ślimaczki trochę "napuchną" i zaczną przypominać okrągłe ciasteczka, wyjmujemy blachę i na każde ciacho nakładamy tarty ser. Blachę wstawiamy z powrotem i pieczemy dopóki ser się nie zazłoci.
Podajemy z szampanem ;)






5 komentarzy:

  1. Smakowite! :)

    Najlepszego 2010 roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najwspanialszego na ten Nowy Rok! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Swietny pomysl na impreze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam dziewczyny :) Najlepszego dla Was!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...