5 grudnia 2009

Jajecznica z mozzarellą i szczypiorkiem

Jajecznica jest jednym z tych dań, na które każdy ma swój, sprawdzony i niezawodny sposób. My też go mamy, ale dzisiaj postanowiliśmy trochę zaszaleć. Dodaliśmy sporo tartej mozzarelli. Nie takiej w zalewie- takiej żółtej, w kostce. Jajecznica zyskała, oprócz dodatkowej nuty smakowej, aksamitną konsystencję. Zjedliśmy ją z prawdziwą przyjemnością.



Na dwie osoby:
  • 7 jajek
  • 50 g tartej mozzarelli
  • pół pęczka szczypiorku
  • masło do smażenia
  • sól
Sposób wykonania jest raczej oczywisty, ale...
Masło topimy na patelni, wlewamy jajka rozbełtane z solą w misce. Każdy ma na pewno swój system solenia jajecznicy, mój jest taki: po szczypcie na każde wbite jajko + jeszcze jedna szczypta ;). Smażymy jajka, mieszając i nie dopuszczając do powstania grud. Dodajemy posiekany szczypiorek. Gdy jajka są już prawie tak ścięte, jak sobie życzymy, wsypujemy ser i mieszamy całosć jeszcze przez pół minuty.
tym sobotnim śniadankiem skromnie zaznacze swój udział w Festiwalu Jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...