25 lutego 2010

Muffinki z żurawiną

Znowu muffinki :) Ten prosty wypiek ma niesamowitą zaletę- do środka można wpakować dosłownie wszystko. Owoce, czekolada, ser, wędliny- co tylko dusza zapragnie. Byle nie wszystko naraz ;)
Moje tym razem były z żurawiną, według przepisu Dorotus. Jedyne żurawiny, jakie miałam, to w słoiku, w formie konfotury do mięs- ale nie zawahałam się ich użyć. Pewnie ze świeżą byłyby lepsze- ale i tak są to jedne z bardziej udanych muffinek (hmm, czy nie piszę czegos takiego przy każdych? :))


Przepis cytuję za Dorotus:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru (dałam 1/3 szklanki fruktozy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka świeżej, mrożonej lub suszonej żurawiny (dałam ze słoika )
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać, ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę. Nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.

Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.

Voila! :)

1 komentarz:

  1. Zapraszamy do udziału w Konkursie Firmy Jelly Belly Polska. Zasady są proste: upiecz muffinki i udekoruj je żelkami Jelly Belly. Dodaj opis swojej muffinki - liczbę i nazwy użytych fasolek, skład kremu i rodzaj użytego ciasta.
    Zrób zdjęcie i wyślij je do nas na adres cupcakes@JellyBellyPOLSKA.com lub dodaj na stronie http://szybkajazda.pl/konkurs.php! Czekają na Ciebie atrakcyjne nagrody od Jelly Belly! Na zgłoszenia czekamy do końca wakacji, a we wrześniu, drogą głosowania internautów wyłonimy zwycięzców. Nagrodzimy aż 50 osób, więc warto wziąć udział w konkursie!
    Więcej informacji oraz regulamin konkursu na http://szybkajazda.pl/konkurs.php

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...