15 kwietnia 2010

Musaka z warzywami

Musaki nie próbowałam dotąd z wielu powodów. Pierwszy był taki, że przez długi czas, od momentu niezbyt udanej ratatui, uważałam że nie lubię bakłażanów. Na szczęście zweryfikowałam ten pogląd na korzyść psianki :)
Nie przemawiała do mnie też wizja mięsa mielonego zatopionego w tłustym sosie. Na szczęście, musakę można zrobić na więcej niż jeden sposób, a do mnie przemówiła w końcu warzywna jej wersja, którą znalazłam na blogu My Cuisine
Co tu dużo mówić, ta wersja jest pyszna :)
Zamiast proponowanego przez Ganię  tymianku, w przepisie wykorzystałam przyprawę grecką Kamisa. Jest to czysta mieszanka ziółek i przypraw, bez cukru, glutaminianu itp, więc pozwalam sobie z niej korzystać :)

 

Przepis cytuję za Ganią76:
  • 1 duży bakłażan
  • 2 cukinie
  • 2 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • świeży i suszony tymianek
  • 2 jajka
  • 300 ml greckiego jogurtu
  • 100 g sera feta
  • sól i pieprz
 Warzywa (oprócz pomidorów) pokrój w plastry, czosnek posiekaj. Ułóż warzywa na blasze, posyp solą i pieprzem oraz tymiankiem, polej oliwą, i piecz w 220 stopniach przez około 30-35 minut. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę. Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Ułóż w nim połowę upieczonych warzyw, na warzywach rozłóż pokrojone pomidory razem z sokiem, który puściły. Nałóż na to pozostałe warzywa. Jajka roztrzep z jogurtem i polej całość. Fetę rozgnieć widelcem w miseczce i posyp wierzch potrawy. Całość posyp tymiankiem i piecz w 180 stopniach przez 45-60 minut, aż musaka będzie zrumieniona na wierzchu.


3 komentarze:

  1. Cieszę się, że smakowała :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy chyba nie jadłam ani musaki ani ratatui
    ale patrząc na skład.. czuję, że by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  3. Gania76, oj smakowała, smakowała :) Dzięki wielkie za ten przepis :)

    Asieja, jeśli jesteś tak jak ja miłośniczą warzyw wszelakich, to na pewno te dania Ci zasmakują :) trzeba tylko trafić na dobry przepis, żeby wydobyć pełnię smaku zwłaszcza z bakłażana.

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...