30 sierpnia 2010

Pierś z kurczaka z kurkami

Po długiej, wakacyjnej przerwie mam propozycję na pyszny gulasz z kurczaka z kurkami. Kurczak to ptak, kurki to grzyby, ale pasują do siebie świetnie :) Potrawkę proponuję podawać z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką, np. z pomidorów i cebuli.


  • 3-4 filety z piersi kurczaka (pojedyncze)
  • ok.30 g kurek
  • cebula
  • 4 łyżki mąki razowej
  • olej z pestek winogron (można użyć innego, ale o neutralnym smaku)
  • 2 łyżki masła
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • ziele angielskie, pieprz zielony w ziarnach, 2 listki laurowe


Filety czyścimy, kroimy w niewielkie kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy w miseczce ze słodką papryką. Kawałki kurczaka panierujemy w mące i partiami smażymy na oleju. Przekładamy do garnka razem z tłuszczem, który pozostanie na patelni.
Gdy usmażymy już wszystkie kawałki piersi, na tej samej patelni topimy łyżkę masła i szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę. Przekładamy ją do mięsa, opłukujemy patelnię szklanką wody i wlewamy ją również do garnka. Uzupełniamy poziom wody tak, aby przykryła prawie całe mięso. Dorzucamy liście laurowe, pieprz zielony i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu 10 minut.
W tym czasie oczyszczone kurki podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy je do mięsa i dusimy całość, aż grzyby zmiękną- jakieś 10-15 minut. Na koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...