1 września 2010

Warkocz z ciasta francuskiego ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Jeśli mamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, oto pomysł na super szybkie i pyszne jedzonko. Na obiad lub ciepłą kolację, z lampką czerwonego wytrawnego wina, idealne.


Na dwa warkocze potrzebujemy:
  • rulon ciasta francuskiego
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 200 g pieczarek
  • 3-4 suszone pomidory
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz
  • 6 plastrów szynki konserwowej
  • 150 g żółtego sera (mozzarella + cheddar)
  • jajko
  • słodka mielona papryka


Szpinak wrzucamy na patelnię z łyżką masła i rozmrażamy. Gdy robi się miękki, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i prużymy, dopóki nie odparuje sok puszczony przez warzywa. Dodajemy pokrojone drobno pomidory i pokruszoną fetę, podgrzewamy, aż ser się stopi i połączy z farszem. Dodajemy śmietanę i mieszamy, by uzyskać masę o kremowej konsystencji.
Ciasto francuskie przekrawamy na pół. Boki każdego płata nacinamy w paski pod kątem ok. 30 stopni, tak aby można je było zawinąć do środka. Na środku ciasta układamy plastry szynki, na nią wykładamy farsz szpinakowy, a całość posypujemy obficie startym żółtym serem. Zawijamy warkocze, przekładając na zmianę paski ciasta raz z jednej, raz z drugiej strony.
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy papryką. Warkocze pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut, włączając pod koniec pieczenia funkcję opiekania (jeśli taką mamy ;)).

W ten sposób nacinamy ciasto:


6 komentarzy:

  1. lubię różne wariacje z ciasta francuskiego-szybkie i smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto francuskie? zdecydowanie na tak!
    gotowe, przechowywane w lodówce, zawsze świetnie się sprawdza w przypadku nalotu niezapowiedzianych gości.
    a taki warkocz? szybko, efektownie i rewelacyjnie pod względem smaku. dla mnie bomba xd dla znajomych - zachwyt z ich strony!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Uwielbiam takie zawijańce, choć w Twoim przypadku to piękna plecionka!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysl:) wyglada bardzo ladnie iniesamowicie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam serdecznie za odwiedziny i opinie :) Rzeczywiście taki warkocz jest efektowny, a wcale nie pracochłonny :) Pozdrawiam i zapraszam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...