29 września 2010

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i sosem czosnkowym

Od wczoraj na mojej top liście ulubionych zapiekanek :) Jest po prostu fantastyczna. Nawet dodatek kurczaka mi w niej nie przeszkadza, a co więcej, w tym zestawieniu smaków nawet wydał mi się smaczny ;)
Przepis znalazłam na stronie MistrzKuchni.pl, troszkę go zmieniłam, ale tym razem to naprawdę szczegóły.


Przepis podaję ze swoimi modyfikacjami.

Składniki:

  • 7-8 średnich ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • średnia główka brokuła
  • 30-40 dkg startego sera żółtego
  • pół cebuli
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia (wybór tłuszczu na którym bedziecie smażyć zależy od Was, ja użyłam oleju z pestek winogron bo jest bezwonny i neutralny w smaku)
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz 

Przygotować sos czosnkowy: majonez, śmietanę i zioła prowansalskie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem - przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w plastry. Brokuły ugotować na parze i podzielić na malutkie kawałki.
Piersi pokroić w bardzo drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem (zamiast tego przyprawiłam je mieszanką Vegeta Natur do ziołowego kurczaka) i podsmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą.
Foremkę lub żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać warstwami plasterki ziemniaków, kurczaka z cebulą, sos czosnkowy oraz brokuły. Składników powinno wystarczyć na 2 warstwy każdego rodzaju. Wierzch posypać obficie serem. Zapiekać w 200 stopniach przez ok.20-30 min.
W oryginalnym przepisie przed posypaniem serem wierzch zapiekanki polewa się jeszcze rozbełtanymi jajkami, ja uznałam ten dodatek za zbędny, ale to już kwestia Waszego uznania :)

13 komentarzy:

  1. oj taki obiadek bym chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie sie zapowiada:) chetnie bym zjadla...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne połączenie! Uwielbiam brokuły, czosnek i kurczaka, a sos wygląda bardzo obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To że "nawet dodatek kurczaka nie przeszkadza" bardzo mnie przekonuje! Nie przepadam za kurczakiem więc może to byłby na niego sposób w takim razie? :) Prezentuje się w każdym razie świetnie!

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Justyna- u nas to była raczej kolacja, ale takie pyszności można jeść o każdej porze :)
    Aga- naprawdę szczerze polecam!
    Arven- połączenie jest naprawdę genialne, szczególnie jeśli ktoś- tak jak ja- na swoje nieszczęscie uwielbia zapiekanki ziemniaczane ;)
    Monika- dla mnie to był strzał w 10 :) A w ogóle to patrzę na tego swojego bloga i widzę, że na 4 ostatnie przepisy, 3 były z kurczakiem- na głowę mi chyba padło :) Ale w tym wydaniu jest naprawdę ok, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wczoraj na kolację i pychotka. Bardzo dziękuje za przepis, trafi do mojego zeszytu i będzie często wykorzystywany :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. REWELACJA
    naprawde pyszne...
    ja takiego sosu uzywam zawsze do frytek, pizzy itp, ale nigdy nie wpadlabym zeby go zapiekac!!

    od siebie dodalam plastry pomidorow

    wyszlo naprawde swietne, polecam

    Ninn17

    OdpowiedzUsuń
  8. przygotowałem już dwa razy-świetna;)polecam dodać świeży tymianek na warstwy ziemniaków-doskonale pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny a ta śmietana 18% to kwaśna czy słodka? Pzdr ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomidory i tymianek jako dodatki są warte uwagi- na pewno wypróbuję Wasze wersje :)
    Śmietana zdecydowanie kwaśna. W sumie mogłaby być i 12%, ale wg mnie 18 jest najlepsza :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. zapiekanka jest PRZE-PYSZ-NA!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj będę robić;) zobaczymy z coz tego wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapiekanka waśnie dochodzi w piekarniku...
    Zobaczymy, czy dzieci ją zjedzą?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...