7 października 2010

Spaghetti w sosie winno-cukiniowym

Improwizacja. A bo miało być co innego, ale zabrakło składników, a cukinię trzeba było w końcu zjeść, jak również inne warzywka, a i śmietana już dobiegała ku końcu. No i chciało nam się makaronu.


Na 3 porcjon:
  • 250 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka
  • 10 pomidorków cherry
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 250 g śmietany 18 %
  • lampka wina białego chardonnay
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
Zagotować w garnku wodę na makaron z odrobiną soli i oliwy.
Cebulę posiekać i przeszklić na maśle razem z pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię, wlać wino, poddusić aż warzywa zmiękną. Doprawić chilli, kolendrą, dodawać po trochu śmietanę, mieszając aby się nie zwarzyła. Zredukować sos do pożądanej gęstości; można dosypać trochę mąki, jeśli jest za rzadki.
Spaghetti ugotować al dente. Odcedzić; w dużym garnku wymieszać z sosem i startym serem. Podawać z winem, którego użyliśmy do sosu.

Przepis dołączam do akcji Viva la pasta! serniczkowej Małgo.



2 komentarze:

  1. nawet nie masz pojęcia, jak kusi to spaghetti ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmel-itko, to daj się skusić, bo może zabrzmi to nieskromnie, ale uważam że warto ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...