16 grudnia 2010

Ryż zapiekany z jabłkami

Coś się ten cynamon ode mnie nie może odczepić :) Dzisiaj naszła mnie ochota na ryż z jabłkami, no a czego nie może zabraknąć w takiej zapiekance? Oczywiście cynamonu :)
Przepis był już kiedyś prezentowany na moim drugim blogu- MadLite- i stamtąd nawet pochodzi zdjęcie, ale pomyślałam ze warto przypomnieć ten nieskomplikowany i zdrowy pomysł na ciepłe danie, zwłaszcza przed świętami.


Z podanych ilości wychodzą dwie porcje.
  • torebka ryżu brązowego
  • szklanka wody
  • szklanka mleka 
  • 2 jabłka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • szklanka jogurtu 
  • 0,5 łyżeczki masła

Ryż gotujemy wg zaleceń producenta w wodzie zmieszanej z mlekiem. W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem i cynamonem (ilość przypraw można zmodyfikować, dostosowując do własnego gustu).  Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (powinno być niewielkie, ja używam owalnego naczynia o wymiarach 16x24 cm). 
Połowę ugotowanego ryżu wykładamy równą warstwą na dno naczynia. Na to kładziemy jabłka, a następnie resztę ryżu. Wierzch polewamy jogurtem.

3 komentarze:

  1. Ja jedno tylko bym zmieniła: dodałabym śmietanę. Bez śmietany taka zapiekanka się w moim domu obyć nie może. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, Zaytoon, jogurt można w całosci lub częściowo zastąpić śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności z dzieciństwa..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...