3 grudnia 2010

Wegetariański gulasz

Propozycja na sycącą, ciepłą kolację, idealną na obecne warunki atmosferyczne. Gulasz można zjeść jako samodzielne danie, ale równie dobry (np. na drugi dzień) jest z dodatkiem kaszki kuskus i tartego żółtego sera, odgrzany na patelni.
Przepis znalazłam w książeczce Pomysły na dania z fasolką i groszkiem z Biblioteki Poradnika Domowego. Parę rzeczy zmieniłam, co nieco dodałam, więc podaję z moimi modyfikacjami.


Składniki:
  • 40 dkg pieczarek
  • torebka mrożonego groszku
  • niewielka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 płaty pomidorów suszonych ze słoika (ja używam z torebki, bez zalewy)
  • 4-5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów (więc oczywiście nie miałam zalewy:))
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia (polecam dobrej jakości masło, pieczarki smakują o wiele lepiej niz smażone na oleju)
ja dodałam jeszcze:
  • kilka plastrów polędwicy łososiowej (to oczywiście niewegetariańska wariacja :))
  • pół szklanki śmietany 18%
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, uprażyć pieczarki, dodając w trakcie smażenia posiekaną cebulę i czosnek, oraz pokrojoną w cienkie paski polędwicę. Groszek ugotować na parze. Pomidory pokroić drobno. Wymieszać pieczarki z groszkiem i pomidorami, dodać aromatyczną zalewę z pomidorów, przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, dodać śmietanę. Wymieszać, jeszcze chwilę dusić całość na małym ogniu. 

4 komentarze:

  1. mmm... bardzo apetycznie wyglada i chetnie sie pisze na takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny! takiego nie miałam okazji jeszcze próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli lubicie groszek i pieczarki, na pewno polubicie tę potrawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten kolor...
    i składniki.
    dla mnie bomba ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...