26 lutego 2011

Indyk cytrynowy po marokańsku z cukinią i zielonymi oliwkami

Smaczna, lekka kolacja na ciepło. Pomysł znaleziony w książce Dieta South Beach Turbo Arthura Agatstona wydanej przez Rebis w 2009, która dietując czy nie, jest jedną z moich ulubionych książek kucharskich :) Zamiast przypraw wymienionych w przepisie można użyć gotowej mieszanki ras al-hanut wymieszanej z oliwą.


  • 4 piersi kurczaka lub filet z indyka
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 350 g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki (w oryginale kabaczek)
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Piersi kurczaka/indyka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki; ja lubię drób w postaci naprawdę małych kawałków, ale w tym przepisie mozna przyrządzić je jako kolteciki. 
Wymieszać razem kmin, imbir, cynamon, pieprz, ziele angielskie, sól i pieprz cayenne. Dodać drobno startą skórkę cytryny i łyżkę wyciśniętego z niej soku.  Dolać 3 łyżki oliwy i wymieszać. Mięso natrzeć lub wymieszać z marynatą. 
Na patelni rozgrzac oliwę i smażyć mięso, aż ściemnieje.  Przełożyć na talerz i nakryć luźno folią aluminiową, żeby nie wystygł. 
Pozostałą łyżeczke oliwy wlac na tę samą patelnię i ponownie rozgrzać na dość silnym ogniu. Wrzucić pokrojoną cebulę i smazyc przez 3 minuty, przez caly czas mieszając drewnianą łyżką i zeskrobując przyrumienione kawałki. Nastepnie dodac cukinię, oliwki i 2 łyżki wody. Lekko doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić 4-5 minut, aż cukinia zmięknie. Mięso i warzywa podawać razem skropione sokiem z cutryny i posypane natką pietruszki. 

3 komentarze:

  1. Cudne, a do tego zdrowe - nic wiecej nie potrzeba do szczescia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, ta zieleń na talerzu :) wygląda niezwykle smakowicie!
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...