18 lutego 2011

Kapuśniaczki w cieście francuskim

Farsz z kapusty i grzybów to chyba jeden z najbardziej klasycznych i ulubionych farszów, a ponadto jeden z najbardziej uniwersalnych. W cieście francuskim sprawdza się wybornie. Ciastka pyszne są zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, jak i na zimno- w pracy zamiast kanapki, na przykład. Robiłam je dwa dni z rzędu, tak nam zasmakowały :)



Na 4 sztuki potrzebujemy:
  • rulon ciasta francuskiego
  • 250 g kapusty kiszonej
  • garść suszonych borowików
  • pieprz
  • cebulę
  • łyżkę masła
  • białko

Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez noc. Cebulę i kapustę siekamy drobno. Na rozgrzanym maśle przesmażamy na złoto cebulkę, dorzucamy kapustę i posiekane grzyby i zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty (można użyć do tego wody od moczenia grzybów). Dusimy pod przykryciem do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą, ale ostatecznie powinna ona w całości odparować. Doprawiamy do smaku pieprzem, sól według mnie nie była potrzebna. Gdy kapusta jest miękka i straci intensywny kwaśny smak, zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. 
Płat ciasta kroimy na 4 równe prostokąty. Nakładamy na każdy z nich farsz wzdłuż jednego z krótszych brzegów i zawijamy ciasto w rulon.  Układamy ciastka tak, aby brzeg ciasta znalazł się na dole, smarujemy białkiem i nacinamy ostrym nożem kilka razy w poprzek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 20 minut, po czym- jeśli dysponujemy taką opcją- włączamy jeszcze na ok. 3-5 minut opiekanie. 

6 komentarzy:

  1. bardzo smaczne jedzonko:) a do tego jeszcze barszczyk i mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a z dobrym barszczykiem to rozkosz dla podniebienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je, po prostu. Robię dość często, bo są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kapuśniaczki z barszczem:) Twoje prezentują się bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe! zjadłabym sobie takie dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wpadłam na pomysł z barszczykiem- a przecież to takie oczywiste :D No cóż, następnym razem na pewno nie omieszkam ;) Pozdrawiam, dzięki za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...