24 lutego 2011

Zapiekane penne z bakłażanem i serem ricotta

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów zainspirowanych dietą South Beach. Znalazłam go na oficjalnej stronie SBD, i nie wprowadzałam zbyt wiele zmian do oryginału, poza jedną: gotową pastę przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję serem i zamieniam w zapiekankę :)
Dobra ricotta jest tym składnikiem, który nadaje charakter potrawie i łączy inne smaki w aksamitną całość, zdecydowanie nie polecam zastępowania jej żadnym innym kremowym serkiem.


Na 4 porcje:

  • 2 łyżeczki oliwy + trochę do smażenia 
  • bakłażan pokrojony w kostkę lub plastry
  • sól, pieprz 
  • pełnoziarniste penne 
  • 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 opakowanie ricotty
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera (tym razem użyłam mimolette; jego pomarańczowy intensywny kolor wzmaga doznania estetyczne, nie tylko smakowe :))


Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. 
Blachę wysmaruj cienką warstwą oliwy. Równomierną warstwą ułóż bakłażana, spryskaj oliwą, oprósz solą i pieprzem, przemieszaj by bakłażan pokrył się równomiernie przyprawami. Piecz do zbrązownienia, ok., 25 minut, przewracając w połowie czasu plastry na drugą stronę. 
Podczas pieczenia bakłażana, zagotuj makaron al dente. 
Zeszklij cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj pomidory, zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś przez 3 minuty. Dopraw octem, solą i pieprzem. 
Makaron odsącz, wymieszaj z sosem, bakłażanem i serkiem. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego, oprósz tartym serem i wstaw na 10 minut do piekarnika (200stopni). 
Wierzch można posypać świeżą pietruszką lub bazylią.

2 komentarze:

  1. Makaron - uwielbiam! Penne - grube, twardawe. Bakłażana trochę się boję - trzeba umieć go przyprawić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bałam się bakłażana przez długi czas :) Ale okazał się całkiem wdzięcznym warzywem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...