18 lipca 2011

Sałatka pomidorowo-ogórkowa z ziołami

Prostota, według moich doświadczeń, sprawdza się w każdym wydaniu. Kulinarnym również. Sałatka z dojrzałych, letnich pomidorów, ogórków gruntowych i cebuli, doprawiona garścią świeżej zieleniny, najlepiej zagryzana kawałkiem dobrego chleba z prawdziwym masłem- oto idealna kolacja na letnie wieczory. Najlepiej smakuje w plenerze :)
I - tak, wiem, ze ogórka z pomidorem nie powinno się łączyć. Nie powinno się także robić miliarda innych rzeczy, które nadają życiu smak ;)


  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka siekanego koperku
  • łyżka siekanej naci pietruszki

Pomidory kroimy w plastry i na pół. Ogórki obieramy ze skóry (zaczynając obieranie od jaśniejszej strony, inaczej ogórek może stać się gorzki - to nie jest przesąd ;)). Cebulę kroimy w piórka.
Warzywa mieszamy w misce (lepiej w szklanej, niż metalowej), doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę. Przed podaniem najlepiej wstawić sałatkę przynajmniej na pół godziny do lodówki.


4 komentarze:

  1. owszem nie powinno się łączyć ale..
    ja łączę...pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez taka robie i jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tam uwielbiam to połączenie ;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam to połączenie i nie wyobrażam sobie całkiem z niego zrezygnować :) Tak samo w sałatce grillowej :)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...