23 lipca 2011

Tarta z papryką, oscypkiem i groszkiem

Odkąd odkryłam źródło gotowego ciasta kruchego, które nadaje się jako spód pod słone nadzienie, tarty są jednym z naszych ulubionych posiłków. Eksperymentujemy z obłożeniem, które raz wychodzi lepiej, raz jest mniej udane; jak baza natomiast najlepiej jednak sprawdza się ricotta. Wczorajsza wariacja okazała się przepyszna.


  • rulon gotowego ciasta kruchego
  • łyżeczka oleju
  • 1/2 szklanki ricotty
  • 1/2 szklanki fety
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pomarańczowa papryka (może być w innym kolorze, ale ta stwarza świetne zestawienie kolorystyczne z resztą składników)
  • 1 czerwona cebula
  • kilka plastrów oscypka
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • garść posiekanego szczypiorku

Formę do tarty lekko natłuszczamy i wykładamy kruchym ciastem. Obkrawamy brzegi równo z brzegiem formy. Skrawki możemy wykorzystać do dekoracji wierzchu :)
Ricottę miksujemy z fetą, jajkiem, żółtkiem i sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy plastry papryki (oczyszczone z pestek), cebuli i oscypka. Posypujemy ziarnami groszku i posiekanym szczypiorkiem.
Tartę pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut; na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję opiekania, żeby wierzch apetycznie się zrumienił.
Przed podaniem studzimy przez kilka minut.

8 komentarzy:

  1. Połączenie tych wszystkich serów musi być rzeczywiście bardzo trafione ;) Wygląda pysznie, a przy gotowym cieście faktycznie zajmuje chwilkę! Kruche można też przygotować większą porcją, podzielić i zamrozić własne! :) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robiłam żadnej tarty, u nas jakoś nie schodzą, a szkoda, bo ja je lubię... fajna tarta, zjadłabym na kolacyjke ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam że istnieje gotowe kruche ciasto:) Bardzo mi się podoba ta tarta-pełna pysznych składników;)

    OdpowiedzUsuń
  4. co za połączenie...musialo być bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przyjmij mą nominację :) ot taki łańcuszek, info http://lekko-i-zdrowo.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award-muffinki-z.html :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Punktransistor, dziękuję bardzo! :)

    Agnieszka, dzięki za radę, nie wiedziałam że można mrozić kruche ciasto, ale jeśli tak, to następna tarta będzie już na własnym ;)

    Judik, istnieje, ale trzeba zwracać uwagę, bo większość gotowych ciast kruchych przeznaczona jest do słodkich wypieków i zawiera dużo cukru. Słone spody można dostać m.in. w Leclerc'u.

    Pozdrawiam wszystkich miłych gości :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...