19 grudnia 2011

Makaron udon z kurczakiem i papryką

Nareszcie jest :) Godny następca starego Canona. Nie wytrzymałam i dziś musiałam już sprawdzić, czy nadaje się do robienia zdjęć potrawom, chociaż na obiadokolację nic nadzwyczajnego nie było. Ale że i na blogu nic dawno nie było, to wrzucam, tak na rozgrzewkę :)



Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 150 g makaronu udon
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • cebula
  • jajko
  • sos sojowy
  • przyprawa "Pięć smaków"
  • olej z pestek winogron

Makaron gotujemy we wrzątku ok. 8 minut. Odcedzamy, płuczemy.
Kurczaka i warzywa kroimy w cienkie paski. Przesmażamy na oleju, aż warzywa zmiękną. Odsuwamy mięso z warzywami na bok patelni i wbijamy jajko; chwilę smażymy (jak jajecznicę) i łączymy z resztą składników. Dodajemy sos sojowy (ok. 2 łyżek) i pół łyżeczki pięciu smaków. Dorzucić ugotowany makaron, smażyć chwilę wszystko razem.
Podawać posypane świeżą zieleniną (najlepiej szczypiorkiem, ale może być i pietruszka).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...