25 grudnia 2011

Pierogi razowe z kapustą i grzybami

Święta już w połowie, a ja dopiero dzisiaj mam czas złożyć wszystkim życzenia :) Organizacja kolacji wigilijnej to jednak poważne przedsięwzięcie, ale zakończone sukcesem, daje bezcenną satysfakcję.
Sztandarowym daniem, którego zabraknąć nie może na wigilijnym stole, są pierogi z kapustą i grzybami. Co prawda coraz częściej pojawiają się w nowych odmianach: pieczone, w cieście francuskim albo z grzybkami mun zamiast podgrzybków. Ja wybrałam tradycyjne; jedyną innowacją było dodanie mąki pełnoziarnistej do ciasta. Wyszło bardzo świątecznie :)





Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty 
  • garść suszonych borowików 
  • cebula 
  • łyżeczka masła 
Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na minimum 3 godziny. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, warto przepłukać ją ciepłą wodą. Następnie siekamy ją dosyć drobno.
Na rozgrzanym maśle przesmażamy na złoto posiekaną cebulkę, dorzucamy kapustę i posiekane grzyby i zalewamy wodą do 1/3 wysokości kapusty (można użyć do tego wody od moczenia grzybów). Dusimy pod przykryciem do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą, ale ostatecznie powinna ona w całości odparować. Doprawiamy do smaku pieprzem, sól według mnie nie była potrzebna. Gdy kapusta jest miękka i straci intensywny kwaśny smak, zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. 

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej 
  • szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • ok. 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody 
  • szczypta soli 
Z mąki, soli i wody zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Wody dolewamy po trochu, według potrzeby. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy szklanką krążki. Na środek każdego krążka nakładamy ostudzony farsz, krążek składamy na pół i zlepiamy brzegi. 
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek i po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy ok. 3-5 minut.
Podajemy okraszone cebulką przesmażoną na oleju.

Życząc smacznego, dołączam świąteczne życzenia :)







7 komentarzy:

  1. Jakie pyszne i zdrowe:) Uwielbiam wszystko, co pełnoziarniste, a te pierogi wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pełnoziarniste pierogi! I kto powiedział, że w Wigilię nie może być zdrowo? :)

    Wesołych Świąt!
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nie odważyłabym się wrzucić na wigilijny stół pełnoziarnistych pierogów, chyba, że ukrywałabym pprzed rodziną ten fakt. Zawsze jest tak, że jeśli powiem, że ciasto jest razowe to albo nie tkną, albo się krzywią, a jak się nie odezwę tylko pokroję i dam na talerz to zachwalają :P

    OdpowiedzUsuń
  4. były naprawdę pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, że w Wigilię może być zdrowo :) Ja też uwielbiam wszystko co pełnoziarniste, ma pełniejszy smak niż wypieki z białej mąki :)
    Monami, tak to już jest, ja miałam podobny problem z kaszą gryczaną :) Póki ktoś nie wie, to mu smakuje, ale twierdzi że nie lubi i już :)
    Anonimie, czyżbyś był moim gościem na Wigilii? Cieszę się że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ponieważ często tutaj zerkam to chciałam złożyć najlepsze życzenia z okazji Świąt!
    Jak zwykle czekam na przepisy na jakieś pyszności☺
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dota, dziękuję, bardzo mi miło :) Przesyłam, spóźnione ale najlepsze życzenia wielkanocne i zapraszam do odwiedzin, bo mam moc nowych wiosennych pomysłów na bloga! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...