7 kwietnia 2012

Śledź pod pierzynką

Wracam do Was :) Ostatni wpis był związany z Bożym Narodzeniem, dlaczego zatem nie zacząć na nowo Wielkanocą? :)
Przepisów na śledzie jest chyba tyle, ile śledzi :) Na świąteczny stół warto jednak postawić danie, które będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne. Do takich można na pewno zaliczyć śledzia pod pierzynką, czyli warstwową, kolorową sałatkę. Można ją trochę odchudzić, używając gęstego jogurtu zamiast majonezu.



  • 3 filety śledziowe
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duży burak
  • majonez
  • 1-2 jajka na twardo
  • pieprz
  • szczypiorek


Filety zalać wodą i moczyć co najmniej przez 2 godziny. Później odsączyć, zalać mlekiem i moczyć kolejne 0,5 godziny.
Ziemniaki i buraki ugotować i ostudzić.
Filety pokroić w paseczki, ziemniaki, cebulę i ogórki w kostkę. Buraki i jajka zetrzeć na tarce. W naczyniu, najlepiej przezroczystym, układać warstwami: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, posypać pieprzem, i ułożyć następne warstwy: ogórki, cebulę, buraki i majonez. Wierzch posypać startym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem. Odstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć na świąteczny stół i skonsumować z apetytem ;)

A przy okazji życzę Wam wszystkim:




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...