6 maja 2012

Caponata

Dania przyrządzane z duszonych warzyw można znaleźć chyba w każdej z kuchni świata. Często z dodatkiem mięs, plastrów cienkiej kiełbasy, ryb, makaronu... wariacji jest nieskończona ilość. Ale przyznam szczerze, że mnie wyjątkowo smakują duszone warzywa bez żadnych białkowych czy mącznych dodatków, za to w towarzystwie kawałka świeżego, dobrego białego pieczywa, grubo posmarowanego prawdziwym masłem. I do włoskiej caponaty też polecam pajdę wiejskiego chleba lub bagietkę, chociaż Sycylijczycy swój gulasz z bakłażanów jedzą raczej jako dodatek do mięs, lub na zimno, jako przystawkę. Zresztą, na pewno każdy, kto skusi się na caponatę, znajdzie swój własny ulubiony sposób spożywania tej potrawy o wyjątkowo aksamitnej konsystencji.
Przepisów na caponatę jest wiele, ja jednak po raz kolejny postanowiłam zaufać Jamiemu Oliverowi i jego Włoskiej wyprawie :). Przepis podaję jak w oryginale, chociaż u mnie, jak widać na załączonym obrazku, nastąpiły pewne zmiany- np. z braku czerwonej cebuli użyłam białej :)



Składniki na 4 porcje:

  • 2 ładne bakłażany pokrojone na dość duże kawałki
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na cienkie plasterki
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • mała garść listków i drobno posiekanych łodyżek natki pietruszki
  • 2 łyżki solonych kaparów, opłukanych i osuszonych
  • 2-3 łyżki octu ziołowego bardzo dobrej jakosci
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych
  • dowolnie: 2 łyżki migdałów bez łupin uprażonych na suchej patelni

Na dużej patelni rozgrzać solidną porcję oliwy. Wrzucić bakłażany i oregano, potrząsnąć patelnią, aby warzywa równomiernie pokryły się oliwą. Smażyć na dużym ogniu 4-5 min., potrząsając patelnią od czasu do czasu. Jeśli nie mamy odpowiednio dużej patelni, bakłażan można smażyć partiami (lub zrobić połowę porcji ;)). Kiedy bakłażany ładnie się zrumienią, dodać cebulę, czosnek oraz posiekane łodyżki natki i smażyć jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby podlać oliwą. Dodać kapary, oliwki i skropić octem. Kiedy cały ocet wyparuje, dodać pomidory i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawić do smaku pieprzem solą i octem. Przed podaniem skropić oliwą i posypać migdałami i listkami pietruszki.



6 komentarzy:

  1. Ja też ufam Jamie'mu - wygląda bardzo smakowicie i kolorowo - to lubię na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię, kiedy danie najpierw "je się oczami" :) W przypadku caponaty potem jest już tylko lepiej :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna propozycja! Uwielbiam tego tupu dania z warzywami, jednak o takiej kompozycji jeszcze nie słyszałam. Prezentuje się pysznie. Koniecznie muszę spróbować i!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysiu, polecam, to chyba najlepsze wcielenie bakłażana jakie znam do tej pory :)Ja też bardzo lubię takie warzywne mixy :)

    Dota, ślicznie dziękuję :)A przepis naprawdę godny polecenia, więc jak spotkasz gdzieś ładne bakłażany, kup więcej ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykle apetycznie wygląda i tak kolorowo! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...