27 maja 2012

Makaron soba z sosem serowym i brokułami

Dziś remake starego wpisu, z nowym zdjęciem i paroma nowymi składnikami, które sprawdziły się idealnie  podczas wielu degustacji :)
Czy wiecie, że brokuły to odmiana kapusty? Natomiast ich kwitnąca część to... róża. Oczywiście tylko z nazwy, niemniej jednak... kapusta+róża= brokuły ;) Mogłabym jeść tę niezwykłą hybrydę codziennie. I w każdej postaci.
Co powinno znaleźć się w moim daniu idealnym oprócz brokułów? Na pewno makaron. Ser. Dużo zieleniny. Świeżo mielony pieprz. No i coś ostrego.
Dlaczego soba? Jej delikatny smak świetnie komponuje się z tym sosem, ale równie dobrze można użyć makaronu z pszenicy durum, np. linguine.
Voila :)



Na dwie porcje wystarczą:
  • dwie wiązki makaronu soba
  • ser pleśniowy typu blue (ok. 50g)
  • ser typu feta (ok. 50g)
  • pół opakowania śmietany
  • średni brokuł (można użyć mrożonego)
  • cebula (czerwona przyjemnie urozmaici kolorystykę dania:))
  • 4 ząbki czosnku
  • koperek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • tarty parmezan lub inny twardy ser
  • kawałeczek suszonej papryczki chili
Brokuły myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy, najlepiej na parze. Cebulę kroimy drobno i szklimy na łyżce masła, dodajemy zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokruszony ser, śmietanę i gotujemy sos często mieszając przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i chili.
Makaron soba  gotujemy przez 5 minut. Po odcedzeniu mieszamy makaron z sosem i brokułami. Podajemy oprószone tartym parmezanem i siekanym koperkiem.
Parmezan można też podać osobno, wtedy każdy dodaje go sobie do makaronu według uznania.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...