25 czerwca 2012

Pełnoziarniste penne z aromatycznym indykiem i oliwkami

Zaczęło się całkowicie niewinnie od wygrzebania z pudełka z przyprawami mieszanki do gyrosa (niektóre firmy nauczyły się już sporządzać mieszanki bez chemicznych ulepszaczy, z samych ziół i przypraw), a dalej to już czyste szaleństwo i improwizacja- ale efekt końcowy wart powtórki, więc zapisuję ten przepis dla siebie, a może i ktoś z Was skorzysta. Nam smakowało wybornie.



Składniki:

  • 2 szklanki suchego makaronu penne pełnoziarnistego
  • 400 g filetu z indyka
  • 1/2 opakowania mieszanki gyros
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 10  czarnych oliwek
  • łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku
  • garść tartego sera grana padano

Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Mięso czyścimy, kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski i mieszamy z łyżką oliwy i mieszanką gyros. Obsmażamy bardzo krótko na patelni, tak aby tylko ściąć powierzchnię mięsa. Zalewamy pomidorami wraz z sokiem. Podgrzewamy, aż indyk ugotuje się w soku z pomidorów.
Dodajemy oliwki. Doprawiamy octem i musztardą, podgrzewamy jeszcze kilka minut. Jeśli sosu jest za mało, można podlać soku pomidorowego, takiego z kartonu.
Makaron mieszamy z sosem, posiekanym szczypiorkiem i serem. Rozkładamy na talerze (wyjdą 2-3 porcje, zależnie od apetytu) i podajemy niezwłocznie :)




3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie, i zdrowo z tym makaronem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czasem takie improwizacje skutkują przepisami które lądują w naszych zeszytach kulinarnych

    OdpowiedzUsuń
  3. Podejrzewam wręcz, że wszystkie przepisy, które zrobiły później światową karierę, powstały z improwizacji :) Nawet te smaczne i zdrowe :) Pozdrawiam Aleksandrę i Olę!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...