9 czerwca 2012

Pyry z gzikiem

Kiedy w sprzedaży pojawiają się malutkie młode ziemniaczki, mogłabym nie jeść nic innego :) Do tego proste, świeże dodatki i w żadnym wypadku mięso. 
Wielkopolskie, tradycyjne pyry z gzikiem to nic innego jak ziemniaki gotowane w mundurkach z odpowiednio doprawionym twarożkiem. Odmian gziku jest wiele- każdy doprawia tak, jak lubi :) Ja lubię zarówno wersję z cebulą i szczypiorkiem, jak i z dodatkiem rzodkiewki. 
U mnie w domu twaróg jadało się raczej z chlebem na kolację, ale za to ziemniaki w mundurkach często pojawiały się na obiad w towarzystwie sałatki śledziowej. Połączenie gorących, polanych masełkiem kartofelków i zimnej, wytrawnej sałatki należało do moich ulubionych; nie inaczej jest w przypadku pyrów z gzikiem.
Dla odświeżenia smaku podałam je z sałatą z sosem śmietanowym- którą również uwielbiam :)



Składniki (ich ilość należy dostosować do ilości głodnych paszcz):
  • ziemniaki, najlepiej młode
  • półtłusty biały ser
  • śmietana 18%
  • cebula
  • szczypiorek
  • sól
  • masło

Do sałaty:
  • pół szklanki śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • szczypta cukru

Ziemniaki szorujemy pod wodą, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z łyżką masła.
Twaróg mieszamy ze śmietaną, dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek, doprawiamy do smaku solą. Podajemy z ziemniakami.
Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Przekładamy do miski. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, solą i cukrem, polewamy sałatę i mieszamy. 
I mamy na talerzu pochwałę prostoty :)



4 komentarze:

  1. Jejku,jak bym zjadła!
    Proste a wykwintne.

    OdpowiedzUsuń
  2. do zrobienia skoro to takie proste

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, prosto i tanio ;) Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...