5 lipca 2012

Sałatka z serowymi tortellini i sosem tzatziki

Chce Wam się jeść w taki upał? ... a gotować?
Ja objadam się głównie sezonowymi owocami. Ale nie samym cukrem człowiek żyje :)
Dzisiaj na lunch wymyśliłam więc sobie taką oto sałatkę, dość pożywną i bardzo smakowitą. Przygotowanie trwa krótko, a jedyny składnik wymagający obróbki cieplnej to tortellini, które na szczęście gotuje się samo po wstępnym przygotowaniu odpowiedniego środowiska :)
A oto królowa dzisiejszego lunchu:



Składniki (na jedną dużą lub dwie rozsądne porcje):
  • kilka garści porwanych liści sałaty (może być frisee, lodowa lub gotowa mieszanka)
  • ogórek gruntowy
  • pomidor
  • 1/4 żółtej papryki
  • szklanka (200ml) suchego tortellini
  • 1/2 szklanki sosu tzatziki (można kupić gotowy, ale można i zrobić samemu, tutaj jest przepis)
  • kawałek twardego sera (np. parmezanu lub grana padano)
  • pęczek koperku
Tortellini gotujemy tak, jak każą na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestygnięcia.
Sałatę rozkładamy na talerzach. Warzywa kroimy na kawałki wielkości pierożków i układamy na sałacie. Na środku robimy solidny kleks z tzatziki, na nim układamy tortellini. 
Całość posypujemy tartym drobno serem i posiekanym koperkiem. Spożywamy niezwłocznie.

7 komentarzy:

  1. Świetny obiadek jak na takie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja siedzę w kuchni, gotuję, smażę, piekę, wekuję, pot mi leci po plecach, ale chyba jestem masochistą :P
    Bardzo lubię sos tzatziki, pracując w knajpie zrobiłem pewnie ze 100kg albo więcej ;) Najlepszy jest na bardzo gęstym jogurcie greckim, wtedy ma konsystencję twarożku. Jest idealny do pieczonych skrzydełek albo pieczonych ziemniaczków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olka, to prawda :) Na upały nie ma to jak sałatki :)

    Tomek, ja wręcz uwielbiam tzatziki i najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Może kiedyś zdradzisz u siebie na blogu swój przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na sałatkę, sos tzatziki uwielbiam, tortellini również(w lidlu są pyszne z serem i szpinakiem), idealny przepis dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ania, tortellini ze szpinakiem też lubię i też na pewno będą tutaj pasować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czy mogę zdradzić przepis na blogu, bo to tajemnica firmowa :P Ale może kiedyś napiszę :) W sumie mogę go zdradzić też tutaj od razu ;) Najważniejszy jest dobry grecki jogurt, bardzo gęsty, nasz był zawsze prawie tak gęsty jak twaróg. Do tego szedł tarkowany świeży ogórek, sól, pieprz, świeży czosnek wyciśnięty przez praskę i przyprawa do tzatzików marki Prymat :P Sos po schłodzeniu ma konsystencję gęstej śmietany lub nawet twarożku. Ciężko mi podać konkretne proporcje, bo pamiętam tylko ile mniej więcej dawaliśmy składników na 5kg wiadro jogurtu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne danie!
    W letnie dni musi smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...