23 listopada 2012

Kremowa zupa z cukinii i pora

Zupa-krem. O wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Jeśli użyjemy cukinii, której nie ma potrzeby obierać ze skóry, uzyskamy dodatkowo piękny, optymistyczny, zielony kolorek, za którym tak tęsknimy zimą :) 
Hojnie dodane chili ma efekt mocno rozgrzewający, co przez wiele czekających nas dni będzie stanowić przypuszczalnie duży plus. Jeśli ktoś woli łagodniejsze smaki, można z chili zrezygnować, a zupę doprawić słodką papryką w proszku.
W przepisie nie ma soli i nie jest to moje przeoczenie, bulion jest zwykle dość słony i nie mam potrzeby dodatkowo solić, ale to już oczywiście rzecz gustu. 



na 3-4 talerze:

  • 2 pory (biała część)
  • średnia cukinia
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 l bulionu (lub więcej w razie potrzeby)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz mielony
  • chili w proszku (opcjonalnie)
  • łyżeczka masła
  • garść tartego parmezanu
  • posiekana nać pietruszki

Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka.
Cukinię pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Również lekko zrumienić, po czym dodać do garnka.
Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można dodać więcej bulionu, jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę. Gotować na małym ogniu przez 30 min.
Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, dodając jogurt. Przed podaniem posypać startym parmezanem i posiekaną natką. Można serwować ze świeżym chlebem razowym, lub przygotować na patelni grzanki - po jednej kromce na talerz zupy.

A ponieważ akurat wpasowałam się w akcję Chrupki w Kuchni, dorzucam przepis do akcji Doceniamy zupy :)

6 komentarzy:

  1. Ostatnio bardzo mi zasmakował por w zupach, muszę spróbowac takiego połączenia z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my w ogóle bardzo lubimy pora na ciepło :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ja tez jestem wielka fanka pora w przeroznych daniach, wiec ta zupa jest zdecydowanie do zrobienia w niedalekiej przyszlosci :))
    dziekuje za udzial w akcji i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udział w takiej akcji to sama przyjemność :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pycha :) Jak tak na nią popatrzyłem to przypomniały mi się zupy porowa i z cukinii, które dawno temu gotowałem jeszcze będąc na SB :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na SB też często gotowałam porową :)Ta by nie przeszła, bo ziemniaki... :) A tymczasem na "normalnej" diecie, czyli odżywiając się racjonalnie, takie zupy można jeść bez skruchy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...