24 listopada 2012

Muffiny otrębowe z gruszkami

Muffiny podczas diety? Ależ owszem, czemu nie - jeśli część mąki zastąpimy otrębami, w charakterze dodatków wybierzemy owoce, a do tego jeszcze skorzystamy ze zdrowej mąki - np. razowej lub orkiszowej, możemy zjeść z czystym sumieniem muffinkę na śniadanie. 
Przepis na muffiny otrębowe pochodzi ze strony South Beach Diet. Można go modyfikować na wiele sposobów, dodając zamiast gruszki owoce sezonowe - myślę, że z malinami lub wiśniami byłyby naprawdę wyborne. W tych, upieczonych wg. oryginalnego przepisu, smak gruszki jest tylko lekko wyczuwalny - ale ja starłam ją na tarce, zamiast kroić w plasterki. Spodziewałam się bardziej czegoś szarlotkowego, tymczasem dodatek cynamonu bardziej zbliżył ich smak do piernika. 




Na 12 muffinów potrzeba:

  • 1,5 szlanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka otrąb pszennych 
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 1 ¼ łyżeczki cynamonu 
  • 1 ¼ łyżeczki sody 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 1 ¼ szklanki chudej maślanki 
  • 2 rozmącone jajka 
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego 
  • 1 gruszka pokrojona w plasterki 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Wymieszaj mąkę, otręby, cukier, cynamon, sodę i sól w jednej misce. W drugiej połącz maślankę, jaja, olej, gruszki i ekstrakt waniliowy. Zrób wgłębienie w suchych składnikach. Dodaj mokre składniki i krótko zamieszaj. Nałóż do foremek, piecz przez 20 minut. Podawaj ostudzone.

Jest to przepis zdecydowanie odchudzony, zatem...  :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam muffiny,które można zjeść z czystym sumieniem ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe i smaczne przyjemności do kawy. Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawy co prawda nie pijam, ale obok kubka ciepłej herbaty prezentują się równie sympatycznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...