29 listopada 2012

Zapiekanka z kurczaka w sosie musztardowo-estragonowym

No i stało się, polubiłam kurczaka... ale to chyba dzięki temu, że znajduję coraz więcej przepisów na dania, w których to delikatne w smaku mięso z wdzięcznością przyjmuje smaki przypraw, sosów i aromatycznych dodatków. Ten przepis to kolejny przykład na to, że kurczak jest jednak jadalny. W towarzystwie pieczarek, pora, cebulki otulonych musztardowym, miękkim sosem staje się nawet niemal wykwintny :) Polecam. 
Przepis znalazłam już daaawno na jednym z moich ulubionych blogów Eksplozja smaku .


  • 60 ml oleju rzepakowego 
  • 1 kg filetów z kurczaka 
  • 1 cebula, drobno posiekana 
  • 1 por, pokrojony w plastry 
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 
  • 350g pieczarek, pokrojonych w plastry 
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu 
  • 375 ml bulionu 
  • 185 ml śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon 
  • sól, pieprz 
  • parmezan (opcjonalnie) 
Filety z kurczaka należy oczyścić z błon i pokroić w mniejsze kawałki. Ja lubię, gdy jest pokrojony w kostkę, ale można także podzielić filety na ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kurczaka na złoty kolor (przed smażeniem krótko zamarynowałam kurczaka w oleju i 2 łyżkach przyprawy do kurczaka złocistego, ale to już mój dodatek :)). Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pieczarki i smażyć 5 minut, aż płyn odparuje. Dodać bulion, estragon, sok z cytryny oraz musztardę. Zagotować i dusić kilka minut. Pod koniec dodać śmietanę. Dołożyć kawałki kurczaka i dobrze doprawić. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Sos powinien stać się gęsty. Pod koniec pieczenia można posypać startym parmezanem. Świetnym dodatkiem do tej zapiekanki są kiszone lub konserwowe ogórki i kasza, np. gryczana.

4 komentarze:

  1. O tak, takie rzeczy to ja lubię :) Musztarda dijon na pewno świetnie podkręciła smak całej zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tu właśnie diżońska jest nie do zastąpienia :)

      Usuń
  2. Ale to smakowicie wygląda! Ma wszystko to co lubię, a w dodatku ta musztarda... Chyba muszę skorzystać z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam i polecam :) Smaki komponują się tu naprawdę idealnie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...