18 grudnia 2012

Ciastka z masła orzechowego

Przepisów na ciasteczka i pierniki na blogach ostatnio co niemiara, każda kuchnia pachnie już orzechami i cynamonem. I chociaż raczej nikt w tym szczególnym czasie nie przejmuje się dietą, mam propozycję na trochę odchudzone ciastka z masła orzechowego. Piekłam je już wiele razy i zawsze ich intensywnie orzechowy smak i lekko ciągnąca się konsystencja urzekają mnie jednakowo :)
Przepis pochodzi ze strony South Beach Diet; w oryginale zamiast cukru jest podany słodzik do pieczenia, ale nie jestem fanką sztuczności - szczególnie w święta ;)





  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kubek masła orzechowego
  • dżem owocowy o dowolnym smaku


Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać cukier, jajko i ekstrakt waniliowy w blenderze. Dodać masło orzechowe i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Z ciasta formować okrągłe ciasteczka i układać na blasze, zachowując odstęp (spory odstęp, ciastka naprawdę zaskakująco rosną). W każdym ciastku zrobić palcem wgłębienie, wypełnić dżemem. 
Piec dopóki ciasteczka nie zbrązowieją (przepis podaje 12-15 minut, ale moje zbrązowiały dużo wcześniej, więc ostrożność nie zaszkodzi).

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...