11 grudnia 2012

Pikantna zupa fasolowa

Dziś na warsztat poszedł genialny przepis na zupę znaleziony u Edysi79. Tak jak obiecuje autorka, zupa jest sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na zimowy wieczór. Na pewno zasmakuje wszystkim amatorom fasolki po bretońsku; w smaku bardzo ją przypomina.
W przepisie uwzględniłam moje poprawki. Jest w niej trochę mniej kiełbasy i trzy szczypty papryki zamiast jednej :) Zrezygnowałam też z dodatku makaronu, jakoś mi się nie widział w tym towarzystwie ;) Tak czy inaczej, przepis jest wart wypróbowania - polecam!



składniki (na 2-3 talerze):
  • puszka czerwonej fasoli (200g)
  • 2 ziemniaki 
  • 50 g cienkiej kiełbasy 
  • cebula dymka 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szczypty mielonej ostrej papryki 
  • sól i pieprz 
  • 100 g makaronu świderki (opcjonalnie)

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 0,5 l wrzątku, gotować 15 minut. Wsypać połowę osączonej z zalewy fasoli, dolać 0,5 l wrzątku, dodać koncentrat, paprykę, sól i pieprz. Zmiksować.
Kiełbasę pokroić w plasterki, dymkę pokroić w krążki, szczypiorek posiekać i odłożyć trochę do posypania. Cebulę zezłocić na oleju. Kiełbasę, dymkę, szczypiorek i resztę fasoli dodać do zupy, chwilę pogotować. Dodać osobno ugotowany makaron, wymieszać.  Przyprawić i od razu podawać, każdą porcję posypując szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. Witam serdecznie!
    Nominowaliśmy twojego bloga do Liebster Blog Award.
    Zapraszamy do nas http://ipobitegary.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...