29 grudnia 2012

Placuszki z cukinii

Te placuszki są podobno rodem z Turcji. Przypominają nasze placki ziemniaczane, ale smak mają delikatniejszy i bardziej orientalny z uwagi na użyte przyprawy. Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej Wakacyjne smaki. Turcja i chociaż do wakacji jeszcze daleko, cukinię można na szczęście kupić bez problemu. Ziemniaki tym bardziej :) Jeśli więc najdzie Was ochota na placki, zachęcam do wypróbowania tym razem czegoś odrobinę innego. 




Składniki:

  • 25 dkg cukinii
  • 25 dkg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ostra papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Cukinię i ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar wody.
Do odsączonych warzyw dodać jajka, przesianą mąkę, zieleninę i przyprawy. Wymieszać dokładnie, najlepiej za pomocą miksera na niskich obrotach. 
Olej mocno rozgrzać na patelni. Nakładać po łyżce masy i formować placuszki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Świetnie smakują zarówno z gęstą śmietaną, jak i z ostrym sosem chili. Jeśli ktoś lubi zimne placki ziemniaczane, te również będą mu smakować na drugi dzień ;)

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię placuszki z cukinii, lecz robię je bez ziemniaków i mięty. Nie wiedziałam, że to tureckie danie :)
    Zdrowia i szczęścia w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam na Twoim blogu przepisy na placki z cukinii :) I już od dawna mnie kusiły. Zaczęłam od tych, bo wydawało mi się że z ziemniakami będą pewnie łatwiejsze, ale cukinia jest na moim stole bardzo często, więc może następnym razem wypróbuję któryś z Twoich przepisów? Np. ten... http://avelinawkuchni.blogspot.com/2011/10/placuszki-z-cukinii-i-czerwonej-papryki.html
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. U mnie na taki widok ślinotok jest odruchem bezwarunkowym :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...