24 grudnia 2012

Świąteczna dwukolorowa sałatka śledziowa

Czy na Waszych stołach pomiędzy dwunastoma tradycyjnymi potrawami znalazło się w tym roku miejsce na eksperymenty? Do nas przywędrowała ta niezwykle efektowna sałatka ze śledziem. Próbowałam obu warstw i są pyszne, ale myślę, że smaki dopiero rozwiną się w pełni po odstaniu kilku godzin w lodówce :) 
Przepis znalazłam TU u Wiosenki, lecz oryginalnie przepis pochodzi od Pyzy :) Ponieważ już zanim dotarł do mnie, przeszedł pewne modyfikacje, podaję przepis tak, jak ja go zinterpretowałam. 


Składniki:


  • 5 podwójnych filetów śledziowych marynowanych w occie
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 białej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duży burak
  • 2 małe gruszki
  • 50 g żurawiny
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Ziemniak i burak ugotować w mundurkach (w osobnych naczyniach). 
Żeby przygotować warstwę białą: Pokroić białą cebulę, jedną gruszkę obraną ze skóry, ostudzonego ziemniaka oraz filety śledziowe. Dodać majonez i jogurt, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, wymieszać. 
Żeby przygotować warstwę czerwoną: Drugą gruszkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, przesmażyć razem z żurawiną w rondelku. Owoce wymieszać z burakiem startym na tarce, posiekaną czerwoną cebulą, doprawić łyżką oliwy, pieprzem i solą. 
Obie warstwy ułożyć na półmisku kolorami na przemian i posypać posiekaną natką pietruszki. Odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. 

A jeszcze zanim zasiądziemy do stołu, korzystając z okazji składam Wam:



4 komentarze:

  1. sałatka wygląda pięknie :) Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wzorowałam się na mistrzach ;) Wesołych świąt życzę!

      Usuń
  2. Też mnie kusiła ta sałatka :)
    Zdrowych, wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jak tu się na nią nie skusić :)
      Wesołych i spokojnych Świąt!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...