17 stycznia 2013

Kalafior carbonara

Szukałam pomysłu na danie z kalafiora... szukałam i szukałam... i w końcu sama wymyśliłam. Co nieco podejrzałam, resztę sobie dopowiedziałam, wyszło pysznie. Z przymrużeniem oka nazwałam swój wynalazek "kalafiorem carbonara", bo dobór składników rzeczywiście sprawia, że smak przypomina słynną włoską pastę. Którą zresztą uwielbiam. Zapiekanka wystarczyła na dwie porcje. Jest bardzo sycąca. Można ją podawać w towarzystwie kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Kiszonki doskonale równoważą smak tej potrawy.



  • 1 mały kalafior
  • 1 cebula
  • 3 plastry wędzonego bekonu lub boczku 
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu 
  • tarty żółty ser (ok. 50g) - ja użyłam mieszanki cheddara i mozzarelli
  • oliwa

Kalafior kroimy na różyczki, płuczemy i gotujemy na parze al dente. Cebulę i bekon kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy śmietanę, mieszamy przez chwilę do połączenia składników.
Różyczki kalafiora układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch równomiernie pokrywamy sosem śmietanowym i posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy, dopóki ser się nie przyrumieni.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...