13 lutego 2013

Pasta z pieczonej marchwii

Czy nudzą Was czasami kanapki z serem? Oto pomysł na urozmaicenie śniadania, podpatrzony na blogu Jadłonomia. Ta egzotyczna pasta z marchewki jest nie tylko zdrowa, smaczna i wegetariańska, ale także ma piękny optymistyczny kolor :) 
W oryginale na liście składników występuje harissa, niestety nie mam jej w domu, więc zastąpiłam ją sosem chili - a pomysł ten podsunęła mi VegeKika


Składniki:
  • 5 sporych marchewek
  • 5 łyżek oliwy + do posmarowania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżeczka pikantnego sosu chili
  • szczypta cynamonu
  • po szczypcie kardamonu i kuminu
  • do posypania: czarnuszka lub sezam
Marchewki obrać, skropić oliwą i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Gdy ostygną, pokroić je na małe kawałki i zmiksować z resztą składników.
Pasta smakuje świetnie ze świeżymi bułkami. Można ją posypać ziarnami sezamu lub czarnuszki.

4 komentarze:

  1. Super pomysł, muszę też spróbować marchewki w tej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...