26 lutego 2013

Zapiekanki na chlebku Wasa

Ta propozycja powinna przypaść do gustu wszystkim, którzy lubią pizze i zapiekanki. To taka bardziej dietetyczna (i szybsza) wersja tych smakołyków, ponieważ jako spód posłużyły kromki pieczywa chrupkiego żytniego, które jest w 100% wypiekane z pełnoziarnistej mąki. Chlebek bardzo fajnie zachowuje się w wysokiej temperaturze: pozostaje chrupki, ale nie wysycha.
Wierzch można obłożyć praktycznie wszystkim, co lubimy na pizzy - u nas na śniadanie tym razem pojawiła się wersja pieczarkowa wzbogacona oliwkami, plus na niektórych tostach, tych dla mięsożerców - także plasterkami frankfurterek. Fajna propozycja na lżejsze śniadanie - a także na imprezowy poczęstunek :)




Składniki naszej wersji:
  • 6 kromek pieczywa chrupkiego żytniego
  • tarta mozzarella i cheddar
  • 5 małych pieczarek
  • 1/2 frankfurterki
  • 5 oliwek zielonych
  • szczypiorek
Na kromkach pieczywa rozkładamy starty ser. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i układamy na tostach. W plasterki kroimy także oliwki i kiełbaski, układamy obok pieczarek. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekamy na kratce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut. 
Można podawać z ulubionym sosem (keczupem, czosnkowym, pomidorowym itp).

Przepis dorzucam do akcji Kanapki, kanapeczki organizowanej przez slinkacieknie.blogspot.com

Kanapki, kanapeczki!

18 komentarzy:

  1. Ekstra pomysł! Na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Pomysł nie mój - mojego faceta, ot taki przebłysk geniuszu ;)

      Usuń
  2. Genialne! uwielbiam te chlebki i jem ją non stop ze względu na dietęe...na pewno spróbuję tych zapiekanek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będzie to miłe urozmaicenie, raz że na ciepło, a dwa - pomaga przetrwać na diecie tęsknotę za pizzą :)

      Usuń
  3. a ja robiłam ostatnio na waflach ryżowych :) są mega smaczne ;) i pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na waflach ryżowych? A na to jeszcze nie wpadliśmy, ale chętnie wypróbujemy - dzięki za pomysł :)

      Usuń
  4. Takich zapiekanek jeszcze nie jadłam, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie się dowiem o wynikach - może nasz pomysł zostanie jeszcze ulepszony? Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. nie wiedziałam, że można zapiekać WASĘ:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, nie wpadłabym na to, żeby taką twardą WASĘ wrzucić do pierkarnika ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też myśleliśmy, że wyschnie na wiór, ale jest naprawdę przyjemna, chrupiąca i wcale nie twarda :)

      Usuń
  8. genialny pomysł:) uwielbiam tego typu pieczywo i zapiekanki, ale na to bym chyba nie wpadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z potrzeby chwili powstają czasami najlepsze pomysły :) My na to wpadliśmy, gdy w domu stwierdziliśmy brak innego chleba :)

      Usuń
  9. Zawsze się bałam wsadzać taki chleb do piekarnika, chyba z obawy przed spaleniem. Skoro jednak piszesz że świetnie sobie radzi z wysokimi temperaturami to chętnie spróbuje.

    Miłego weekendu
    K

    OdpowiedzUsuń
  10. Swego czasu nawet często kupowałam kanapki czekoladowe wasy bo mają wyjątkowo dobry skład. Tylko szkoda że ich cena jest tak wysoka przez co wprowadzenie ich do diety na stałe kosztowało by majątek. Te czekoladowe najbardziej mi smakowały http://www.open-youweb.com/kanapka-czekoladowa-od-wasa-opinia/ i tutaj rodzi się pytanie, czy może ktoś wie jak zrobić coś podobnego samemu? Bo wolała bym pieniądza oszczędzać jak by dało się takie upiec w domu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...