7 sierpnia 2013

Sałatka z arbuza i żółtego sera

Sałatka z arbuza i sera to nie nowość. Można do niej użyć rozmaitych gatunków sera i różnych ziół. Jest świetna na upały, kiedy piekarnik stoi zapomniany, a podniebienie najbardziej tęskni za świeżymi owocami. 
Niestety, sałatka nie nadaje się na wynos. Należy ją przyrządzić i zjeść, nie grymasić, nie chować na później. Inaczej bazylia zwiędnie, ser wyschnie, a do arbuza zlecą się muszki-sraluszki :)
Inspiracja: Uroda i Zdrowie




  • 1/4 arbuza 
  • 15 dag żółtego sera 
  • 1/2 pęczka bazylii 
  • 1/2 cytryny 
  • sos tabasco
  •  łyżeczka miodu 
  • oliwa 
  • sól 
  • kolorowy pieprz


Kroję arbuza w kostkę. Pestki wyrzucam. Skórki też ;)
Żółty ser także kroję w kostkę. Oczywiście zanim go kupię i pokroję, sprawdzam, czy jest na podpuszczce mikrobiologicznej - wegetariańskiej. Ostatnio odkryłam, że cheddar firmy Kerrygold jest opowiedni dla wegetarian. A do tej sałatki nada się on bardzo dobrze.
Listki bazylii myję i połowę z nich siekam, a połowę - nie. Z cytryny wyciskam sok. Mieszam go z solą, miodem, sosem tabasco i pieprzem. Dodaję posiekaną bazylkę. Składniki sosu najwygodniej połączyć w zakręconym słoiku, energicznie nim potrząsając - wtedy łączą się w gładką, jednolitą emulsję. 
Arbuz i ser układam na talerzu, polewam sosem i posypuję pozostałą, nieposiekaną bazylią. 
I już.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...