21 października 2014

Mango lassi

Tradycyjne indyjskie lassi przyrządza się z jogurtu, wody i przypraw. Bardziej popularna stała sie jednak słodka wersja, z dodatkiem owoców i przypraw korzennych. Oczywiście wybór owocu zależy tak naprawdę od nas i naszej fantazji; a ponieważ miałam w lodówce akurat dojrzałe mango, moje lassi wyglądało tak:





Na 4 porcje potrzebujemy:
  • 1 średnie mango, obrane ze skóry i pokrojone
  • 1,5 kubka naturalnego jogurtu
  • ½ szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżeczka słodziku
  • mielony kardamon
  • lód
Zmiksuj mango z jogurtem, wodą, słodzikiem i kardamonem. Napełnij 4 szklanki lodem w 1/3 wysokości, uzupełnij napojem. Podawaj natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony South Beach Diet.

2 komentarze:

  1. nigdy nie piłam, kiedyś trzeba będzie wreszcie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...